OneNote & OneDrive op school
Hoe wordt lesgeven nog eenvoudiger en het leerproces efficiënter?

 

Whitepaper in samenwerking met Edu-Tech & Microsoft

 

Steeds meer scholen maken gebruik van OneNote en OneDrive op school. De combinatie van deze tools helpt leerlingen georganiseerd te blijven en hun werk onder controle te houden, terwijl ook de samenwerking en communicatie tussen leerlingen en leerkrachten makkelijker wordt.

 

OneNote als digitaal notitieboek en verlenging van het schoolboek
OneNote is een Microsoft applicatie waarmee gebruikers notities kunnen maken, bewerken en ordenen. Deze notities kunnen o.a. tekst, afbeeldingen en webpagina's bevatten. OneNote kan op een breed scala aan apparaten worden gebruikt, waaronder Windows computers en MacBooks. Het is beschikbaar als een gratis zelfstandige toepassing, maar ook als onderdeel van de Microsoft Office Suite.

 

In het onderwijs wordt het veel gebruikt om lesplannen, cursusmateriaal en opdrachten te maken en te delen. Leerkrachten kunnen bijvoorbeeld ook extra video’s en geluidsfragmenten over de lesstof delen. Zo wordt het een verlengstuk van de uitleg en instructie. Het krachtige aan OneNote in het onderwijs is het OneNote Class Notebook. Deze integreert mooi met Teams, maar kun je ook los opzetten. Dit is een algemeen notitieboek waar je ook individuele notitieboeken van leerlingen ziet staan. Als leerkracht heb je zo snel het overzicht over al je leerlingen. Je kunt content publiceren die leerlingen vervolgens naar hun individuele zone kunnen brengen om er daar verder aan te werken. Leerkrachten zeggen bijvoorbeeld: ‘We starten nu met hoofdstuk 2’, ze sturen het lesmateriaal en de bijbehorende opdrachten daarvoor door, en leerlingen kunnen er meteen mee aan de slag. Daardoor wordt de distributie van digitale methode heel simpel. Het leuke aan OneNote is dat het niet één A4tje is, maar een oneindig groot blad waar je op kan blijven schrijven en tekenen.

 

OneNote kan ook handig toegepast worden om leerlingen van feedback te voorzien. Leerkrachten kunnen ook aantekeningen maken in de individuele zones van leerlingen. Je kan live naar een privé notitieboek van een leerling gaan, zien waar hij of zij mee bezig is en live feedback geven.

 

Eenvoudig live samenwerken met OneDrive
OneDrive is een cloudgebaseerde opslagservice ontwikkeld door Microsoft. Hiermee kunnen gebruikers overal bestanden opslaan, delen en openen. OneDrive kan worden gebruikt om een breed scala aan bestanden op te slaan, waaronder documenten, foto's en video's. Gebruikers hebben toegang tot hun bestanden vanaf elk apparaat met een internetverbinding en kunnen ook bestanden delen met anderen. Het is ook inbegrepen bij Microsoft Office 365-abonnementen.

Je kunt het als het ware zien als een online USB stick. Dit is een goede referentie voor wat leerkrachten vroeger gebruikten. Het grote voordeel is dat je met meerdere computers tegelijk kunt werken. Je geeft dan aan dat het bureablad gesynchroniseerd wordt met OneDrive. Leerlingen zijn dan met meerdere computers aan het werk, maar voelt als één bestand. Dit creëert doorlopendheid. Verder kunnen leerlingen goed gaan samenwerken met elkaar, ze kunnen Powerpoints en Excels opzetten en er live in gaan werken. Ook kunnen ze hun werk makkelijk met leerkrachten delen voor feedback en correctie.

 

Hoe werken OneNote en OneDrive samen?
OneNote en OneDrive kunnen samen worden gebruikt om notities vanaf elk apparaat op te slaan en te openen en deze met anderen te delen. OneNote bestanden worden opgeslagen in OneDrive. Zowel OneNote als OneDrive zijn geïntegreerd met Microsoft Office en andere Office 365-tools, wat betekent dat leerlingen en leerkrachten eenvoudig documenten, spreadsheets en presentaties kunnen maken, bewerken en delen. Bovendien kan het OneNote Class Notebook ook via Teams worden gebruikt. Iedere leerling heeft een eigen privé notitieboek en daarnaast is er het OneNote Class Notebook, dat in team per klas per vak aangemaakt kan worden. Bijvoorbeeld wiskunde klas 6A heeft een tabblad Cloud Notebook in Teams. Deze is dan automatisch ingericht met alle 6A leerlingen. Dit zorgt voor veel minder manueel werk voor de leerkracht of IT’er/ICT’er. De kracht zit daarom ook in het automatiseren, het wegnemen van taken bij IT. Als IT/ICT coördinator hoef je er alleen voor te zorgen dat de Teams staan en dan kunnen de leerkrachten het verder gaan inrichten en gebruiken.

Wat zijn de voordelen en mogelijkheden van OneNote en OneDrive op school?
OneNote en OneDrive bieden vele voordelen en mogelijkheden voor gebruik in het onderwijs, waaronder:

●       Notities maken: OneNote biedt een scala aan functies voor het maken van notities, waaronder de mogelijkheid om notities te typen en met de hand te schrijven, afbeeldingen en video's in te voegen en notitie sjablonen te gebruiken die kunnen worden aangepast voor verschillende onderwerpen en klassen.

●       Opname van multimedia bronnen: OneNote maakt het mogelijk om multimedia bronnen zoals video en audio toe te voegen, leerkrachten kunnen hun instructies of klassendiscussies opnemen en delen met leerlingen die de les hebben gemist of het materiaal willen herzien. Ook kunnen leerlingen zichzelf opnemen tijdens het oefenen van presentaties en deze delen met leerkrachten voor feedback.

●       Samenwerking: Met OneNote kunnen meerdere gebruikers tegelijkertijd aan dezelfde notitie werken, waardoor het voor leerlingen en leerkrachten gemakkelijk wordt om samen te werken aan projecten en opdrachten. Met OneDrive kunnen leerkrachten hele notitieblokken delen met leerlingen of specifieke delen van een notitieblok, en leerlingen kunnen ook hun eigen notities en werk delen met hun klasgenoten en leerkrachten.

●       Organisatie: Met OneNote kunnen leerlingen hun notities ordenen op klas, onderwerp of opdracht, waardoor het gemakkelijk wordt om informatie te vinden en te bekijken. Bovendien stelt OneDrive leerlingen in staat om al hun werk en bestanden op één plek te bewaren, waardoor het gemakkelijk is om toegang te krijgen tot opdrachten en deze in te leveren.

●       Toegankelijkheid: Met OneNote en OneDrive hebben leerlingen en leerkrachten vanaf elk apparaat met een internetverbinding toegang tot hun notities en bestanden. Dit betekent dat leerlingen thuis toegang hebben tot hun aantekeningen en opdrachten, en dat leerkrachten overal kunnen beoordelen en feedback kunnen geven op werk. Met de functie Files On-Demand van OneDrive is er bovendien weinig capaciteit nodig op de harde schijf van de laptop. Alle inhoud van OneDrive zien leerlingen op hun computer staan, maar niet alles neemt ruimte in op de harde schijf. Alleen bestanden die recent geopend zijn staan daar. Als een bestand geopend wordt dat online staat, dan wordt deze gedownload vanuit de cloud en lokaal op de harde schijf opgeslagen. Is het bestand al 30 dagen niet meer gebruikt? Dan gaat het automatisch van de harde schijf af en weer terug de cloud in. Ideaal voor in het onderwijs, waar vaak wat goedkopere toestellen worden gebruikt met een kleinere harde schijf.

●       Automatisering en integratie: Met Microsoft Office 365 kunnen OneNote en OneDrive worden geïntegreerd met andere Microsoft-producten zoals Outlook, Word, Excel en PowerPoint, waardoor het gemakkelijk wordt om documenten, spreadsheets en presentaties te maken en te delen, en om notities en planning georganiseerd te houden.

 

Meer weten?
Overweeg jij om OneNote en OneDrive in te zetten voor jouw school en klassen? Wil je meer weten over het gebruik hiervan in de klas? Neem dan contact op met The Rent Company. We helpen je graag verder!

 

 microsoft(11).jpg