Case - Samenwerking met GSG Leo Vroman
Als IT/ICT coördinator komt er tijdens de voorbereiding van een nieuw schooljaar een hoop op je af. Alles rondom de schoollaptops moet natuurlijk ook tiptop in orde zijn. Met het Easy4u abonnement kun je ouders een zekerheidspakket voor een schoollaptop aanbieden. Daarmee los je in een keer een heleboel vragen op. Benieuwd hoe andere scholen het Easy4u abonnement van The Rent Company ervaren? Yvonne Leijh, conrector bij de Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman, vertelt je alles over de mooie samenwerking die ze sinds 2017 hebben met The Rent Company.

 

De originele aanpak van onderwijs op de GSG

 

De GSG is een mavo, havo, vwo school waarvan de geschiedenis al teruggaat naar 1900. Je denkt nu misschien: is dat relevant voor het gebruik van de schoollaptops? Jazeker! Dat wordt je vanzelf duidelijk. 


Vroeger was de GSG een school met een statisch oud gebouw met hoge ramen. Traditioneel ingericht met klassieke klaslokalen. Toen er in 2014 een nieuw gebouw werd neergezet kwam ook de vraag: als je nu een nieuw gebouw mag neerzetten, hoe gaat het onderwijs er dan voor de komende 50 jaar uitzien? De nieuwbouw was het startpunt om het hele onderwijskundige concept tegen het licht te houden. Yvonne: ‘’Toen hebben we de keuze gemaakt om meer aandacht te besteden aan de leerling meer controle geven over het eigen leerproces en ons afgevraagd: hoe leer je kinderen eigenlijk leren? Ondanks dat leerlingen vaak weinig zin hebben om te leren, wilden we ze wel het gevoel meegeven dat ze er veel van opsteken en juist in de breedte meer vaardigheden meegeven.’’ Het schoolgebouw van de GSG is dan ook totaal anders ingericht dan op ‘normale’ middelbare scholen. Leerlingen hebben een vaste plek in de school, een eigen vleugel waar alle klassen in open ruimte bij elkaar zitten. Docenten komen naar leerlingen toe in plaats van andersom. Er is een klein gedeelte van de ruimte dat lijkt op een traditioneel leslokaal, maar verder zijn er veel verschillende tafels. Tafel in groepjes of juist los, grote tafels, hoge tafels, lage tafels: voor ieder wat wils. Zo komen leerlingen erachter wat wel en niet voor hen werkt en worden ze uitgedaagd om de fijnste werkvorm te kiezen. De docent heeft ook geen bureau, voor uitleg is er een klein whiteboard dat verschoven kan worden en verder zit de docent op een kruk. Zo kan hij of zij naast leerlingen komen zitten om persoonlijke begeleiding te geven. Ons motto is dan ook: in het open domein gaan we over op individuele begeleiding. En schoollaptops voor iedere leerling sluiten daar goed bij aan.’


Het ontstaan van de samenwerking met The Rent Company

 

In het verleden is een samenwerking gestart met de toenmalige boekenleverancier die ook een ICT afdeling ging opzetten. Helaas waren de ervaringen met deze partij niet goed. Al in de eerste maand bleek dat de apparaten niet bestand waren tegen elke dag meenemen in de boekentas van leerlingen. De apparaten begaven het, braken af en er waren geen nieuwe onderdelen voor. 


Yvonne: ‘’Na een jaar waren we zo gefrustreerd dat we op zoek zijn gegaan naar een andere partner. We kwamen in 2017 met The Rent Company in contact toen we ze op een beurs zagen en ook een keer een mailing ontvingen. Een van de andere scholen in ons bestuur werkte al langer samen, dus daar hoorden we ook positieve verhalen van. De toenmalige directeur van The Rent Company is toen langsgekomen. We hadden een goed gesprek en hadden echt het gevoel dat ze alles begrepen waar de GSG de voorgaande jaren tegenaan liep. Dat een laptop bestand moet zijn tegen het gedrag van leerlingen. Dat weerbaarheid van het apparaat het allerbelangrijkste is. Dat de apparaten gewoon goed werken en Microsoft georiënteerd zijn. En dat het in het contract geregeld zou zijn als er technische problemen zijn. Niet dat je zelf als ouders naar de oplossing moet zoeken. Met het Easy4u abonnement is dit gelukkig allemaal geregeld. We hebben ook met andere partijen gesproken, maar die begrepen onze zorgen en verhaal niet. Daar was de aanschaf het belangrijkste, maar was er weinig aandacht voor onderhoud en service. Ze wilden vooral leveren, terwijl bij The Rent Company dienstverlening en empathie heel erg naar voren kwam.’’


Op zoek naar stevige laptops en goede service

 
‘’Met het oog op hardware en software specificaties en onderwijskundig kun je van alles willen, maar dat waren dus eigenlijk helemaal geen belangrijke factoren voor ons. Na onze slechte eerdere ervaringen vonden we stevige laptops en goede service echt het belangrijkste. Bij onze samenwerking met de boekenleverancier waren er voor reparatie vaak geen onderdelen aanwezig en als er dan al een keer gerepareerd werd kon dat maanden duren. Zeer onwenselijk, want dan kunnen leerlingen niet door. Je wil niet dat ze daardoor aansluiting missen, maar juist dat ze altijd bij het onderwijsproces blijven aangesloten. Dit is dan ook echt een groot voordeel bij The Rent Company, er is altijd meteen een tijdelijk apparaat beschikbaar als de laptop van de leerling kapot is. Leenlaptops liggen gewoon op school en kunnen zo in gebruik worden genomen. Onderwijs kan zo altijd doorgaan’’.

 

Ervaring met het Easy4u abonnement

 

Op een webshop portaal speciaal voor de GSG kunnen ouders een laptop van The Rent Company selecteren. Ze kunnen zelf kiezen tussen huren of kopen. Bij huren en kopen zit altijd een Easy4u abonnement inbegrepen en ouders kunnen hier zelf de looptijd van bepalen. De ICT afdeling van de school geeft meteen de leerlinggegevens door aan The Rent Company, zodat de bestellingen van ouders gekoppeld kunnen worden aan schoollicenties. De laptops worden vervolgens uitgeleverd op school aan het begin van het schooljaar. Brugklassers krijgen ook meteen een instructiemoment waarin uitgelegd wordt hoe de laptop werkt. Hiervoor wordt een handleiding van The Rent Company gebruikt die is aangevuld met schoolspecifieke zaken.


Op school is er een ICT servicepunt aanwezig waar leerlingen terecht kunnen met vragen. Twee keer per week komt er ook iemand van The Rent Company langs ter ondersteuning en om kapotte laptops op te halen. Yvonne: ‘’Het fijne is dat telkens dezelfde medewerkers langskomen, dus de leerlingen kennen de gezichten. Ze weten: bij die meneer moet ik zijn als er wat is. Vantevoren weet je zowel als school als ouders niet echt wat je kan verwachten van het abonnement. Je ziet vooral de kosten per maand staan, maar in de praktijk merk je echt de ontzorging. The Rent Company zorgt ervoor dat het onderwijs altijd kan doorgaan. Iedere leerling heeft op ieder moment van de dag een laptop, want bij een reparatie ligt een tijdelijke leenlaptop al gebruiksklaar op school. We zien ook bij ouders dat dit echt geruststelling geeft. We zijn zo enthousiast over de samenwerking met schoollaptops voor leerlingen dat we sinds een paar jaar ook laptops via The Rent Company regelen voor de docenten. Fijn dat we dezelfde partner hiervoor hebben.’’


Ook samenwerken?

 Enthousiast geworden over de vele voordelen die de GSG ervaart met het Easy4u abonnement? Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw school? Neem dan contact met ons op!