Ouder aan het woord over de schoollaptop
Je kind gaat binnenkort naar de brugklas. Spannend! Er is een hoop dat geregeld moet worden voor een goede start. Een belangrijk onderdeel daarvan is een schoollaptop. Misschien heb je daar nog helemaal niet bij stilgestaan. Wees gerust: je bent zeker niet de enige. In deze blog vertelt Alexander, de vader van Nils, hoe hij een schoollaptop voor zijn zoon heeft geregeld en hoe hij het Easy4u abonnement van The Rent Company ervaart.

 

De zoektocht naar een geschikte schoollaptop


Alexander is vader van twee kinderen. De oudste, Nils van 11, zit sinds dit schooljaar in de brugklas van het Bonhoeffer College in Enschede. Alexander is zelf ook werkzaam op een middelbare school als technisch onderwijsassistent en gaat volgend jaar de docentenopleiding doen en voor de klas staan. Een bevlogen man en vader dus, die kinderen graag op weg helpt. Met zijn eigen zoon Nils is de zoektocht naar een middelbare school ongeveer in maart vorig jaar begonnen. Op de school waar Alexander werkt maken de leerlingen ook gebruik van laptops, maar hij wist niet zeker of dat voor alle scholen gold. Alexander: ‘’Ik heb een aantal webinars gevolgd tijdens de oriëntatie op een middelbare school. Fysieke informatieavonden gingen niet door vanwege corona. Tijdens die webinars heb ik gevraagd of je een laptop aan moest schaffen en wat voor een dan. Toen werd er ook verteld dat je niet alleen de keuze had tot het kopen van een laptop maar dat huren ook een optie was.’’ Na de inschrijving van Nils op het Bonhoeffer College kreeg het gezin een informatiefolder ter voorbereiding op het schooljaar. Hierin stond ook het aanbod van The Rent Company. Alexander: ‘’Dat aanbod vonden we wel interessant en ook fijn dat het beschikbaar was, anders hadden we misschien zelf domweg een laptop gekocht. Het aanbod bestond uit 3 laptops, maar je werd tot niets verplicht, dus zelf een laptop kiezen was ook mogelijk. We hebben daarna ook zelf onderzoek gedaan naar schoollaptops en hebben gekeken wat het nou zou kosten als we zelf een laptop kochten. Dit scheelde niet veel, maar bij het Easy4u abonnement kreeg je het grote voordeel van de reparatieservice erbij. Mocht er iets aan de hand zijn, dan kun je bij jouw IT op school terecht.’’

 

Belangrijke punten waar de schoollaptop aan moest voldoen


Op de school waar Alexander werkt maken ze uitsluitend gebruik van Chromebooks. Maar die zijn vaak zo klein dat het niet comfortabel werken is. Het belangrijkste punt waar de schoollaptop dan ook aan moest voldoen was een grote monitor waar met gemak op gewerkt kan worden. Zonder voorover te moeten buigen om te zien wat er op het kleine schermpje staat en met een toetsenbord dat groot genoeg is om groeiende tienerhanden gemak te kunnen bieden. De keuze is daarom uiteindelijk op een Dell laptop gevallen met een 15 inch scherm. Daarnaast waren een fatsoenlijk modem en genoeg werkruimte essentiële wensen. De snelheid van de processor of welke geheugenkaart erin zou moeten zitten was helemaal niet belangrijk. De software die gebruikt wordt op de middelbare school is vaak toch zo simpel dat het niet uitmaakt met welk systeem je werkt. Uiteindelijk is bewust gekozen voor een huurlaptop: ‘’Na 3 jaar is een laptop vaak weer achterhaald of beschadigd en moet er een nieuwe komen, als je dan weer zo 600 euro moet aftikken voor een laptop is dat een flinke investering’’.  

 

Een ongeluk zit in een klein hoekje… Gelukkig was er snel een leenlaptop!


Zoals Alexander lachend aangeeft: ‘’Puberjongens zijn niet de meest zachtzinnige mensen op de wereld’’, dus een ongeluk zit in een klein hoekje. Het scherm van de laptop van Nils is dan ook een keer kapot gegaan. Nils schrok hier heel erg van en er was toch wel lichte paniek. Hij gebruikt de laptop dan ook niet alleen voor school en huiswerk, maar ook voor gamen thuis, dus de laptop is wel echt ‘zijn machine’. Gelukkig kon hij snel bij het leerling centrum terecht voor reparatie. Alexander: ‘’Toen was ik heel blij met het Easy4u abonnement. Je kunt er natuurlijk op wachten dat er een keer iets gebeurt, dus dan is die service heel fijn. Nils kon de laptop meteen bij IT inleveren ter reparatie. Er moest een eigen bijdrage betaald worden hiervoor, maar dat vond ik logisch. Meteen de volgende dag kreeg Nils al een leenlaptop en kon hij weer aan het werk. Op school werken ze in de cloud, dus bijna alles was weer beschikbaar en Nils kon zonder vertraging weer doorwerken. We waren heel positief over hoe dit afgehandeld is’’. 

 

 microsoft(9).jpg