5 tips voor een succesvolle start op de middelbare school

Het einde van groep 8 is in zicht. De laatste lessen worden gevolgd en de schoolmusical markeert het einde van een mooie basisschooltijd. Op naar de middelbare school! Een spannende stap die heel wat veranderingen met zich meebrengt. Als trotse ouder wil je je kind natuurlijk zo goed mogelijk ondersteunen bij deze overgang. Daarom vind je in deze blog 5 tips voor een succesvolle start in de brugklas.

 

1. Laat je kind lekker genieten van de zomervakantie
School is belangrijk, maar spelen en ontspannen zijn dat ook! De zomervakantie staat voor de deur, en dat betekent dat alles wat met school te maken heeft voorlopig even achterwege gelaten kan worden. Gebruik de vakantie om je kind helemaal tot rust te laten komen en op te laden na het laatste volle basisschooljaar. Geef je kind alle ruimte om creatief bezig te zijn, buiten te spelen en met vriendjes af te spreken. Je kunt wel alvast starten met het oefenen van meer zelfstandigheid. Ga bijvoorbeeld een dagje weg waarbij je je kind de route laat regelen of laat hem of haar oefenen met plannen door een schema voor taakjes in huis te maken. Zo doet je kind vanzelf al wat nieuwe vaardigheden op, op een speelse manier. Maar onthoud, het allerbelangrijkste aan de zomervakantie is lekker bijtanken, zodat je kind zo ontspannen en uitgerust mogelijk aan de middelbare school kan beginnen.

 

2. Creëer een rustige leeromgeving
Op de middelbare school krijgt je kind meer toetsen en huiswerk, waardoor ze ook thuis aan school moeten gaan werken. Het is fijn als dit in een rustige omgeving kan gebeuren. Dit kan in zijn of haar eigen kamer zijn, maar ook in de keuken of aan de woontafel. Of misschien is er de mogelijkheid om een aparte studeerkamer in te richten. Bespreek samen met je kind wat hij of zij fijn lijkt. Op een vaste plek komt je kind sneller in de ‘huiswerk modus’ en hoe rustiger de leeromgeving, hoe makkelijker het voor je kind zal zijn om zich te concentreren. Eventueel kun je een koptelefoon aanschaffen als je kind moeite heeft zich langere tijd te concentreren. Maak ook afspraken over het gebruik van een tablet, telefoon en televisie. Niet tijdens het huiswerk of leren, maar wel daarna als beloning en ontspanning :)

 

3. Schaf het lesmateriaal en andere schoolspullen op tijd aan
Wat natuurlijk niet mag ontbreken in dit lijstje is het aanschaffen van het lesmateriaal. Zorg dat je de boeken en materialen op tijd in huis haalt. De school geeft je een lijst met benodigde boeken / lesprogramma’s. Het kan fijn zijn voor je kind om de boeken rustig door te nemen voor het schooljaar begint. Zo raken ze hier alvast vertrouwd mee en dat scheelt weer iets nieuws op de eerste lesdag. Ga ook samen naar de winkel om andere benodigdheden aan te schaffen, zoals schriften, pennen, kaftpapier, een agenda, een etui en een schooltas. Hier kun je een leuk uitje van maken met je kind, zodat het onderwerp ‘school’ als iets leuks wordt gezien en je kind meteen enthousiast wordt om naar de nieuwe school te gaan. 

 

4. Regel een goede laptop waar je kind mee vooruit kan
De meeste scholen werken tegenwoordig met een gecombineerde aanpak: fysieke boeken maar ook digitaal lesmateriaal. Hiervoor is het belangrijk dat je kind een goede laptop heeft die voldoet aan de eisen van de school. Hier krijg je een lijst van, waarmee je zelf op zoek kan gaan naar een laptop voor je kind. Scholen die aangesloten zijn bij The Rent Company bieden ouders ook de mogelijkheid om via het Easy4u abonnement een verstevigde laptop te huren of kopen inclusief verzekering en service voor onderhoud en reparatie. Zo hoef je zelf niet urenlang te zoeken naar een goede laptop, maar weet je zeker dat je kind een laptop heeft die geschikt is en door de school wordt aanbevolen. De software is dan ook afgestemd met de school (vaak wordt Microsoft gebruikt) en leerlingen hebben dezelfde laptop als hun klasgenoten, waardoor er eenheid in de klas is en je zoon of dochter niet buiten de boot valt.

 

5. Maak samen een aftelkalender 
Als er nog maar één of twee weken te gaan zijn tot het nieuwe schooljaar is het leuk voor je kind om een aftelkalender te maken. Hiermee maak je je kind enthousiast, want er is iets leuks om naar uit te kijken. Praat vooral ook veel met je kind over wat hij of zij van de nieuwe school verwacht en of er eventueel dingen zijn waar hij of zij tegenop ziet. Zo weet je wat er speelt bij je kind en kun je voor lastige zaken samen een oplossing verzinnen. Start ook vast met eerder naar bed gaan en eerder opstaan, zodat je kind weer gewend raakt aan het schoolritme. En bovenal: luister naar al die geweldige verhalen als je kind eenmaal gestart is, want er zal een hoop op hem of haar afkomen en dan is een luisterend oor heel waardevol!

 

Powered by

 

microsoft(2).jpg