Zorg voor een vlekkeloze start van het nieuwe schooljaar. Met deze checklist zit je goed!





Binnenkort gaan we allemaal genieten van een welverdiende zomervakantie. In de tuin barbecueën, tijd met het gezin doorbrengen, misschien wel op vakantie naar een zonnig oord. Even lekker de boel de boel laten. Maar als je dan terugkomt en het nieuwe schooljaar begint wil je wel dat alles goed geregeld is. En we weten allemaal: die start kan best hectisch zijn. Daarom vind je hier een checklist om als IT/ICT coördinator door te lopen, zodat jij en je leerlingen goed van start kunnen met het nieuwe schooljaar!

 

1. Zorg dat de WiFi pijlsnel en stabiel is

Niets zo vervelend als internet dat om de haverklap uitvalt of dat zo traag is dat het minuten duurt voor een pagina geladen is. Dat vertraagt de les en leidt tot verlies van onderwijstijd. Doe daarom altijd een WiFi- check: hoe functioneert de WiFi, werkt het goed op verschillende plekken in het schoolgebouw, wat kan er nog verbeterd worden en hoe? Je hebt de WiFi natuurlijk al een keer goed ingesteld, maar in een schoolomgeving kunnen er ongemerkt veel veranderingen optreden die invloed hebben op de snelheid van de WiFi. Denk aan een nieuw alarm- of luchtbehandelingssysteem, waardoor er allemaal extra draadloze verbindingen bij zijn gekomen in het gebouw. Of misschien is de router wel verouderd en aan vervanging toe. Meet daarom voor het nieuwe schooljaar op verschillende plekken in het gebouw de sterkte van het WiFi signaal goed door, zodat je je om het internet geen zorgen hoeft te maken.


2. Optimaliseer het intranet
Het intranet van de school is dé digitale werk- en leeromgeving voor iedereen op school. Het biedt medewerkers en leerlingen ruimte voor interactie, betrokkenheid, informatie, overzicht en structuur. Vooral dat laatste is belangrijk, want er gaat anders veel tijd verloren aan het vinden van informatie. Veel scholen werken tegenwoordig vanuit de Cloud. Dit is zeker aan te raden. De bestanden staan dan niet meer op een lokale server van de school, maar bijvoorbeeld op een beveiligde server van Microsoft. Binnen Microsoft 365 zijn er diverse applicaties waarmee je de samenwerking en informatie beter kan laten verlopen. Zo kun je Teams naadloos integreren met Office 365. Zo wordt samenwerking en groepswerk veel makkelijker. Verdiep je hier eens in en kijk wat bij jouw school past.

3. Zorg voor een veilige digitale omgeving
Een onveilige ICT-infrastructuur kan leiden tot virussen in het systeem. Dit wil je te allen tijde voorkomen, want het kan leiden tot flink wat chaos op school. Denk aan het wegvallen van het internet, verstoorde lessen, of, misschien wel het gevaarlijkste van allemaal, data die op straat ligt. Het beveiligen van de digitale werk- en leeromgeving is dus een absolute must. Zorg daarom voor regelmatige back-ups van data, investeer in cybersecurity trainingen voor medewerkers, leerlingen én ouders en stel een duidelijk en cybersecurity beleid op. 

 

4. Heb de leerling administratie en licenties voor lesmethodes op orde 
Voor een soepele start van het schooljaar is het natuurlijk belangrijk dat de leerling administratie correct is en dat alle licenties voor schoolmateriaal in orde zijn gemaakt. Een goede koppeling tussen de administratie en de software voor het lesmateriaal is essentieel. Voor de leerlingen is het ook fijn als er zoveel mogelijk met single sign-on wordt gewerkt, zodat ze niet telkens voor iedere nieuwe applicatie hoeven in te loggen.

 

5. Regel kwalitatieve laptops en de service daaromheen
Denk goed na over de keuze van de devices die ingezet gaan worden en het beheer ervan. Aan welke software en hardware eisen moeten de laptops voldoen? Welke devices zijn makkelijk te gebruiken door leerlingen en kunnen tegen een stootje? Maak ook een serviceplan. Waar kunnen de leerlingen terecht als er reparatie nodig is en hoe vaak per week is er iemand om ze te helpen? Hier komt aardig wat bij kijken, dus voor school laptops kun je ook samenwerken met een partner die je dit werk uit handen neemt. Bij The Rent Company kun je bijvoorbeeld een samenwerkingsverband afsluiten waarbij er gekozen kan worden voor laptops huren of kopen, er 2x per week iemand langskomt op school voor reparaties en de laptops bij de start van het schooljaar gebruiksklaar worden afgeleverd. Alle updates worden ook in één keer gedaan, dus dit hoeft niet allemaal afzonderlijk voor iedere leerling te gebeuren. Scheelt jou weer een hoop tijd die je in andere voorbereidingen voor het schooljaar kunt steken!

 

Powered by:

 

microsoft(1).jpg