Be prepared: Zo zorg je voor een goede back-up




Je bent twee weken lekker op vakantie geweest in Italië. Heerlijke tijd gehad, en de mooiste foto’s gemaakt. Niet alleen van de omgeving, maar ook van het gezin en de nieuw gemaakte vrienden op de camping. Vanaf de camera zet je ze direct op de laptop die je meenam. Gewoon lokaal, want toegang tot internet heb je even niet. Een paar maanden later valt er een flesje water over de laptop heen. Na een paar uur drogen blijkt toch echt: laptop kapot. Alle lokale bestanden weg, ook de vakantiefoto’s… Vergeten te back-uppen.

De noodzaak van back-uppen
Waarom je zou willen back-uppen hoeven we je waarschijnlijk niet eens uit te leggen. Je kent die spanning vast wel: je hebt gisteren ergens heel hard aan gewerkt, en nu start je laptop even moeilijk op. Ben je nu alles kwijt? Was alles voor niets? Toch denk je hier vaak pas aan als dit gebeurt. Voorbereiding is key, dus.

Want:

·         Je laptop kan besmet raken met een virus 

·         Je kunt worden gehackt;

·         Je laptop kan kapotgaan;

·         Je kunt je school- of studiewerk kwijtraken;

·         Je dierbare foto’s kunnen verdwijnen;

·         Je verzamelde muziek en films wil je niet kwijtraken;

·         Je wilt niet twee keer hetzelfde werk doen.

 

Niet alleen kun je bestanden kwijtraken als je laptop gestolen wordt of als er thuis brand ontstaat, ook kan je computer besmet raken met een virus, door bijvoorbeeld phishing of malware. Anderen krijgen zo toegang tot je computer en kunnen je bestanden verwijderen of ontoegankelijk maken.

Op twee manieren kun je een back-up maken: een bestandskopie en een systeemkopie. Bij een bestandskopie kopieer je – zoals de term al aangeeft - alleen je bestanden. Een systeemkopie is een kopie van de hele harde schijf van je computer. Met een systeemkopie heb je niet alleen je bestanden bewaard, maar kun je ook instellingen en programma’s herstellen als dit nodig is. Bedrijven en organisaties kiezen vaak voor een systeemkopie van de computers.

 

Een goede back-up
Zo af en toe je bestanden of je harde schijf kopiëren is natuurlijk een eerste stap. Maar stel dat je het slachtoffer wordt van een hacker, terwijl je laatste back-up alweer twee maanden geleden is. Grote kans dat je dan alsnog veel van je bestanden kwijt bent. Als organisatie is minstens dagelijks back-uppen een goede richtlijn. Als particulier is dit natuurlijk ook verstandig, maar één keer in de week blijkt in de praktijk beter haalbaar.

 

Volg deze stappen voor een goede back-up:

·         Ben voorbereid;

·         Weet wat er kan gebeuren en wat er nodig is;

·         Maak dagelijks of wekelijks een back-up;

·         Zorg dat je back-up op een andere fysieke en een digitale locatie is;

·         Test of de back-up werkt.

 

Manieren om te back-uppen


Van groot belang dus, dat back-uppen. Hoe je dat aanpakt? Back-uppen is vaak handwerk. Je kunt het ook automatiseren, maar je moet dit dan alsnog handmatig instellen. Er zijn verschillende manieren om van jouw bestanden een reservekopie te maken, zodat ze veilig zijn als er iets gebeurt met je laptop. We zetten er een paar voor je op een rijtje.[PV2] 

 

1.      Bestanden op een USB-stick
Je kunt je bestanden op een USB-stick zetten. Hierop is vaak niet heel veel ruimte, maar het is wel makkelijk meenemen en opbergen. Het nadeel van een USB-stick is dat de USB-stick vaak op dezelfde locatie is, als de computer zelf. Ontstaat er bijvoorbeeld brand, dan ben je ze allebei kwijt en je bestanden dus ook.

 

2.      Externe harde schijf
Je kunt een kopie van je bestanden opslaan op een externe harde schijf. Hartstikke makkelijk. Met Windows kun je zelfs automatisch instellen dat dat dagelijks gebeurt. Het nadeel is wel dat je externe harde schijf altijd aangesloten moet zijn aan je computer. Je kunt er ook voor kiezen om de bestanden handmatig te kopiëren. Dan kies je zelf het juiste moment uit. Doe dit wel met regelmaat, want mocht er tussentijds iets gebeuren, kun je alsnog een deel van je bestanden kwijtraken.

Ook voor een externe harde schijf geldt: de locatie kan belangrijk zijn. Is de locatie van de computer en externe harde schijf dezelfde? Dan heb je er in sommige gevallen helaas niets aan deze back-up. Houd ook rekening met slijtage van zo’n harde schijf, en test deze regelmatig.


3.      Back-up in de cloud
Zelfs zonder dat we het in de gaten hebben, werken we voornamelijk in ‘de cloud’. We werken via internet, en slaan het meeste online op. Onze programma’s en bestanden staan online. En om toegang te krijgen heb je een internetverbinding nodig.

Via bijvoorbeeld OneDrive  staan je bestanden online en kun je er realtime in werken. OneDrive is een dienst van Microsoft die ervoor zorgt dat er altijd een kopie van jouw bestanden op de servers van Microsoft staat, in de cloud dus. Hartstikke handig. Gaat je laptop kapot? Dan kun je alsnog bij die bestanden via een andere laptop. De bestanden staan namelijk in de cloud opgeslagen en niet op je eigen computer. Verwar dit niet met het maken van een back-up, dit is synchronisatie. Enkan  in een aantal gevallen zeker uitkomst bieden.

Worden de bestanden echter van je computer verwijderd terwijl je in de cloud werkt, dan worden ze ook verwijderd in diezelfde cloud. Voor een echte back-up in de cloud is het aan te raden om ook een andere clouddienst te gebruiken. Zo staan je data en bestanden op verschillende locaties in de cloud. Hiervoor zijn diverse diensten beschikbaar, waarvoor je soms ook moet betalen. Denk er altijd over na wát je allemaal in de cloud zet, en bij welke back-up dienst. Je financiële administratie bijvoorbeeld, of je hele fotocollectie. Je weet niet altijd wie er toegang heeft. De betere back-up diensten garanderen je privacy en voldoen aan bepaalde voorwaarden.

 

Spreid je kansen
Zo makkelijk kiezen is het nog niet, met deze opties. Maar één keuze hoeft ook niet. Het is juist goed om te spreiden. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop er iets met je bestanden gebeuren. Je laptop kan gestolen worden, of vernietigd worden tijdens een brand. Of je kunt worden gehackt. Aan een fysieke back-up op dezelfde locatie als je laptop heb je niets tijdens een brand. En een digitale back-up is lang niet altijd bestand tegen hackers. Het ideale scenario is dus: meerdere back-ups op verschillende locaties. Zowel fysiek, als digitaal.

 

Test je back-up
Je weet vaak pas of iets werkt, als je het hebt getest. En dat geldt ook voor een back-up. Check dus of je gemaakte back-up ook echt bevat wat het moet bevatten, en of je het goed teruggezet krijgt op je laptop. Dan sta je niet voor een vervelende verrassing als je de back-up écht nodig blijkt te hebben.

 

Vergeet je telefoon en tablet niet
Het back-uppen van je computer goed in de vingers? Top! Vergeet dan niet om dit ook voor je tablet en telefoon in te richten. Zou toch zonde zijn van al die andere mooie foto’s die je daarmee gemaakt hebt.

Succes!


Powered by:
microsoft.jpg