Drie manieren om je leerlingen uit te dagen met Minecraft




Minecraft biedt een oneindige denk- en experimenteerruimte. We geven je alvast 3 uitdagingen die je aan je leerlingen kunt voorschotelen. En natuurlijk aan jezelf!

 

1. Richt je eigen klaslokaal in

 

De uitdaging
 Je wil je klaslokaal opnieuw inrichten en wil hierbij graag input van de leerlingen.

 

Voorbereiding
- Meet de klas op of neem er de bouwplannen bij.
- Kies voor Minecraft Creative en bouw hier de klas na.
- Doe dit zoveel keer als er groepjes zijn.
- Kies voor een vlakke wereld, zonder bergen en bossen.

 

Voor de leerlingen
De leerlingen zijn in groepjes verdeeld en mogen elk hun versie van het lokaal inrichten. Voor sommige zaken vraagt dat best wel wat creativiteit. Hoe bouw je een stoel of een wastafel met stromend water of een drumstel uit kubussen?

De leerlingen overleggen live, via de chat en via een projectplanning. Als iedereen klaar is, dan geven ze een virtuele rondleiding. En natuurlijk doen we dit in de Creative modus. 

 

Een stapje verder
Bouw je een nieuwe school? Dan kun je ook de school inrichten samen met de leerlingen.

Aan elk lokaal hangt een bordje waarop te lezen staat wat voor lokaal het wordt (muzieklokaal, beeldende vorming, klasgroep A, B, C, …). Daarbij staan ook enkele activiteiten die in het lokaal moeten kunnen doorgaan. 

 

Doelen
Participatie, ontwerpend denken, samenwerken, projectplanning.

 

2. Aan de slag met bijzondere bouwsels

 

De uitdaging
Bij LEGO is een van de sollicitatieopdrachten nog steeds om met de hoekige blokjes een rolbare bol te maken. Het vraagt inzicht, creativiteit en moed om te proberen om je ideeën waar te maken in Minecraft.

Schotel je leerlingen 3 bouwopdrachten voor, waarbij experimenteren belangrijker is dan het resultaat. Ze leren ook dat beperkingen in mogelijkheden vooral bij onszelf zitten.

 

Voorbereiding
Verdeel de leerlingen in groepjes van 3.
Elk groepje leerlingen maakt een wereld aan in Creative modus. 

 

Geef ze daarna 3 opeenvolgende bouwopdrachten:

- Een zo hoog mogelijke toren bouwen in 10 minuten
- Een toren bouwen met 3 betreedbare verdiepingen
- Een ronde toren bouwen

 

Voor de leerlingen
Bij het bouwen van een zo hoog mogelijke toren laat ik de leerlingen gewoon doen. Ze mogen bij elkaar kijken hoe ze het aanpakken, maar ik verwacht wel dat ze aan het eind van de 10 minuten een toren gebouwd hebben. De competitiedrang helpt meestal wel.

 

Enkele zaken die je ziet gebeuren:
- Sommige leerlingen besteden meer aandacht aan de structuur dan aan de hoogte van de toren
- Sommige leerlingen weten hoe je moet vliegen (in Creative), anderen zien dit gebeuren en leren hoe ze dit moeten doen (op PC/Mac druk je 2x snel na elkaar op de spatiebalk)
- Sommige leerlingen gaan aan de slag met platformen en trapjes om hun toren te bouwen

 

Belangrijk is vooral de nabespreking van de oefening en reflectie op de manier van aanpak. Er is telkens weer nieuwsgierigheid en interesse voor hoe anderen dingen hebben aangepakt.

 

Een stapje verder
 Je kan nog wel wat andere uitdagingen bedenken.

 Voorbeeld 1: Beperk de materialen.
Leerlingen mogen hun inventory vullen met 5 verschillende materialen, vervolgens krijgen ze de opdracht om een paard te bouwen met de materialen die ze geselecteerd hebben.

 

Voorbeeld 2: Pixelart
Laat de leerlingen bekende kunstwerken omzetten naar Minecraft. Dit is een interessante piste om kunststromingen of digitale beelden te bespreken.

 

Doelen
Probleemoplossende vaardigheden, ruimtelijk inzicht, kennis maken met de mogelijkheden van Minecraft.

 

3. Levende geschiedenis

 

De uitdaging
Aan de hand van NPC’s (non-player characters) kun je de geschiedenis tot leven brengen. NPC’s zijn mannetjes die de leerlingen tegenkomen. Je kan hen tekst geven, informatie die leerlingen nodig hebben, of een vraag die ze moeten beantwoorden voor ze verder kunnen. In Minecraft Education Edition vind je ook kant-en-klare pakketten, zoals Meet and Greet. ((((link: https://education.minecraft.net/nl-nl/lessons/meet-and-greet)))))

 

Voor de leerlingen
De leerlingen gaan op stap in de wereld en stellen vragen aan NPC’s. Aan de hand van de informatie maken ze hun eigen historische tijdlijn.

 

Een stapje verder
Alle lesinhouden kunnen in deze wereld aan bod komen: wetenschap, wiskunde, sociale vaardigheden en techniek. Maar je vindt ook pakketten rond taal en computationeel denken. Of alles direct toepasbaar is, dat kan ik niet beloven. Maar deze pakketten zijn wel een leuke bron van inspiratie.

 

Zelf ben ik heel benieuwd naar "Story Time Coding". In dit pakket kunnen leerlingen hun eigen versie van klassieke sprookjes zoals Hans & Grietje regisseren. Door code te programmeren kunnen ze personages, omgeving of zelfs de loop van het verhaal aanpassen.

Ik zeg “benieuwd”, want ik ben begonnen in het pakket en liep meteen al verloren. Dus hier ligt mijn volgende uitdaging…

 

Doelen
Historisch bewustzijn of om het even welke andere kennisdoelen

 

4. Praktisch

Minecraft Education kan als deel van een 365-pakket aangekocht worden. Ook hier kan je zelf mee aan de slag, en kan je eenvoudig een wereld ontwerpen voor je leerlingen die ze (zelfstandig of begeleid) kunnen ontdekken.

 

Er bestaat een wereldwijde community van leerkrachten en ontwikkelaars die kant-en-klare werelden en experimenten ontworpen hebben.

 

In samenwerking met:

microsoft(6).jpg