Digitaal onderwijs: een kwestie van opleiding
 

Als leerkracht of ICT-verantwoordelijke in het onderwijs beland je soms zelf weer op de spreekwoordelijke schoolbanken. Zeker als je écht werk wilt maken van digitaal onderwijs, verdient het aanbeveling om te investeren in voldoende nascholing op maat door ervaren, gecertificeerde lesgevers.

Het goede nieuws is: ook daarvoor ben je bij The Rent Company aan het juiste adres. Niet alleen hebben wij meer dan vijftien jaar ervaring in het implementeren van digitaal onderwijs, we werken ook nauw samen met gespecialiseerde partners om dat digitale onderwijs (verder) te professionaliseren. Dat doen we door middel van gerichte opleidingen, korte, intensieve workshops en langere, uitgebreide leertrajecten. En die kunnen we zowel offline als - niet onbelangrijk in deze coronatijden – online aanbieden, volledig of in een hybride vorm.

 

Word ook jij een Microsoft Innovative Educator (MIE)?

Om van digitaal onderwijs een succes te maken, volstaat het nu eenmaal niet om de juiste technologie aan te schaffen, je moet er ook snel en veilig mee kunnen werken. Samen met onze partners helpen wij scholen en leerkrachten om vaardiger te worden in het gebruik van digitale tools zoals een laptop. Maar die laptop is natuurlijk slechts één stukje van de digitale onderwijspuzzel. Leerkrachten moeten ook voldoende digitaal onderlegd zijn om bestaande leervormen en -activiteiten in digitale om te zetten. Idealiter zijn ze ook in staat om zelf nieuwe digitale leervormen en -activiteiten te ontwikkelen.

 

Een van die partners is de technologieleverancier Microsoft. Die ontwikkelde een aantal certificeringsprogramma’s voor pedagogische profielen. Daarbij denk je in de eerste plaats misschien aan leerkrachten, maar de programma’s zijn evenzeer geschikt voor pakweg ICT-coördinatoren in het onderwijs. Deelnemers aan die zogenoemde Microsoft Innovative Educator (MIE) Programs leren de Microsoft-technologie efficiënt en doelgericht te gebruiken in een onderwijscontext. Zo kunnen ze die inzetten om leerlingen en leerkrachten optimaal te ondersteunen. Meer specifiek gaat het hier om de Microsoft-suite voor het onderwijs. Naast het besturingssysteem Windows 11 SE (Student Edition) en Office 365 omvat die ook de beheersoftware Intune, een onderdeel van Microsoft Endpoint Manager.

 

Voordeel 1: competenties

Een logisch en evident voordeel van het volgen van een Microsoft Innovative Educator (MIE)-programma is dat je je competenties verder kan ontwikkelen en aanscherpen. Zoals eerder al aangehaald, leer je tijdens zo’n opleiding hoe je Microsoft-technologie het beste kan inzetten in een onderwijsomgeving.

 

Voordeel 2: netwerk

Als deelnemer aan een Microsoft Innovative Educator (MIE)-programma kom je terecht in een uniek netwerk van andere pedagogische profielen met wie je ervaringen en ideeën kunt uitwisselen over digitaal onderwijs.

 

Voordeel 3: erkenning

Last but not least betekent de certificering als Microsoft Innovative Educator (MIE) ook een formele erkenning van je competenties als Microsoft-gebruiker en/of -beheerder in de onderwijswereld.

 

Trainer en Expert

Binnen het MIE-programma bestaan er verschillende niveaus. Zo kun je je ook laten certificeren als MIE Trainer en MIE Expert. Als MIE Trainer kun je zelf andere onderwijsmensen opleiden. Als MIE Expert werk je nauw samen met Microsoft om voorop te blijven lopen in onderwijsinnovatie.

Inschrijven voor een Microsoft Innovative Educator (MIE)-programma kan heel eenvoudig via het Microsoft Educator Center.

 

In samenwerking met:

 2000px-microsoft-logo-2012-svg(15).png