Een laptop dankzij stichting leergeld
 

Komt een gezin met kinderen moeilijk rond? Dan kan Stichting Leergeld in sommige situaties helpen. Stichting Leergeld biedt financiële en praktische hulp aan kinderen uit gezinnen die het nodig hebben. Een landelijke organisatie met zelfstandige regionale stichtingen. Het gezin van Nicole* is een van de 800 gezinnen die door Leergeld West-Brabant Oost [PV1] worden geholpen. De kinderen krijgen financiële hulp bij sportlessen, sportkleding en een laptop voor school.

Een paar jaar geleden scheidden Nicole* en haar ex-man. Samen hebben ze twee kinderen. In eerste instantie lijkt alles in goed overleg geregeld te worden, maar na een aantal maanden komt Nicole er financieel toch alleen voor te staan. Twee kinderen in een puberleeftijd (12 en 15 jaar) vragen best een groot deel van haar inkomen. Via een kennis hoort Nicole van Stichting Leergeld. Omdat Nicole gewoon een vast inkomen heeft, verwacht ze niet dat ze in aanmerking komt voor de regeling. Toch waagt ze een poging en neemt ze contact op.

 

Intake bij Stichting Leergeld

De eerste aanvraag doet Nicole online, daarna volgt er een telefoongesprek. Nicole: “Normaal komt een adviseur van Stichting Leergeld bij je thuis, maar door de coronasituatie gebeurde dit telefonisch. De diverse mogelijkheden en regelingen werden besproken. Ook moest ik wat informatie delen over mijn inkomen. Dat vond ik prima, ze moesten tenslotte weten hoe mijn financiële situatie was.”

Stichting Leergeld toetst het inkomen van Nicole en bekijkt de situatie van de twee kinderen. Haar aanvraag wordt goedgekeurd. Deze geldt voor één schooljaar. Het volgende schooljaar ontvangt ze automatisch een herinnering dat ze zich weer kan aanmelden. Per schooljaar kan per onderdeel hulp worden aangevraagd. Allereerst krijgt Nicole financiële hulp bij de sportlessen en -kleding van de kinderen.

 

Het bestellen van een laptop

Als de jongste zoon van Nicole naar de middelbare school gaat, moet hij van school een laptop aanschaffen. Nicole: “Soms lijkt het alsof de middelbare school steeds duurder wordt. Al die spullen die aangeschaft moeten worden als ze van de basisschool naar de middelbare school gaan: een fiets, een laptop, schoolboeken. Ook al die excursies hakken er financieel best in.”

Van school ontvangen ze drie opties voor de laptop. Deze deelt Nicole met Stichting Leergeld, met de vraag of zij hierin iets kunnen betekenen. Dat kan. Ook deze aanvraag wordt goedgekeurd. Via Stichting Leergeld ontvangt Nicole een code. Met deze code bestelt ze de laptop online voor haar zoon in de webshop van The Rent Company, waar ook de klasgenoten de laptop kunnen bestellen. Door het invoeren van deze code is het financieel meteen afgehandeld en hoeft er niets te worden voorgeschoten.

Aan het begin van het schooljaar worden de laptops op school uitgedeeld. Nicole vertelt: “Bij het uitdelen van de laptops van The Rent Company was er geen verschil te zien tussen de laptops via Stichting Leergeld of de laptops die door ouders zelf betaald zijn. Dat vond mijn zoon heel fijn. Iedereen werd gelijk behandeld.”

 

Meedoen met de rest

Nog lang niet alle ouders, docenten, scholen of sportclubs weten dat er via Stichting Leergeld soms regelingen mogelijk zijn. Om dit meer bekendheid te geven deelt Nicole haar verhaal. “Ik weet nog dat bij mij op de basisschool kinderen in de klas zaten die niet mee konden op excursie, omdat dat te duur was. Dat vond ik zo vervelend voor ze. Het is mooi dat Stichting Leergeld hieraan kan bijdragen.”

 

Nicole vervolgt: “De scheiding heeft niet alleen financieel, maar ook emotioneel natuurlijk impact. Ik ben heel blij met deze regeling, hierdoor kunnen mijn kinderen meedoen met de rest. Ik zou het voor mijn kinderen heel vervelend vinden als zij niet hetzelfde zouden kunnen als andere kinderen. Vaak vraag ik me af of er geen mensen zijn die het harder nodig hebben dan ik. Maar ook voor hen is er hulp mogelijk.”

* Nicole is niet de echte naam. Over haar situatie vertelt ze liever anoniem, omdat ze graag wil dat ook haar kinderen anoniem blijven.


In samenwerking met:

2000px-microsoft-logo-2012-svg(10).png