Generatie Z en online privacy, een uitdagende combinatie?




Generatie Z. Het zijn de jonge mensen die geboren zijn tussen 1996 en 2015. Zij kunnen zich geen maatschappij (meer) voorstellen zonder internet en zijn volledig met de smartphone opgegroeid. Maar het internet zorgt er ook voor dat persoonlijke gegevens in handen kunnen vallen van mensen of organisaties die er kwade bedoelingen mee hebben…

 

Een moeizaam gesprek over privacy?

Ouders en docenten die met leerlingen het gesprek over de bescherming van hun privacy aangaan, ervaren mogelijk dat zij daar niet vaak bij stilstaan. De wereld ligt aan hun voeten en niemand heeft iets te verbergen. Natuurlijk is elke leerling uniek in zijn of haar standpunt daarover. Maar door het gebruik van social media, zoals TikTok, Instagram, YouTube en Snapchat, kan er onbewust privacygevoelige informatie verspreid worden.

 

Krijgt TikTok een tik?

Het bekende platform TikTok verzamelt jarenlang illegaal privacygevoelige gegevens. Het gaat om video’s, foto’s, locatiegevens, profielinformatie en alles wat de gebruikers ervan doen en leuk vinden. Daarom eisen de Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy dat zij stoppen met het onrechtmatig verzamelen en verhandelen van gegevens. De claim? Maar liefst 15 miljard euro voor de schending van de privacy van miljoenen jonge kinderen!

 

Dit voorbeeld  van TikTok geeft aan dat privacy een steeds serieuzer onderwerp is binnen het onderwijs. Maar dan blijft toch de vraag: Hoe vertel je dat aan Generatie Z?

 

  •   Tip 1: Hou het kort en…

Communiceer kort, krachtig, eerlijk en oprecht met Generatie Z. (Korter dan dit kunnen we deze tip niet maken)

  •   Tip 2: Ga het gesprek aan over privacy en online communicatie

Andere generaties kunnen ook veel leren van Generatie Z. Bijvoorbeeld dat online communicatie en social media er ook voor gezorgd hebben dat grote wereldwijde vraagstukken, zoals klimaatverandering, op de kaart zijn gezet. 

  •     Tip 3: Kom met voorbeelden van privacy schending

Jennifer van 36 jaar wilde met haar dochter aan een schoon dossier beginnen op de middelbare school omdat informatie over een scheidingsverleden haar bleef achtervolgen.  Eric werd tijdens een sollicitatiegesprek geconfronteerd met zijn medisch verleden. Vanwege een eerdere burn-out twijfelde men aan zijn stressbestendigheid. Het zijn twee voorbeelden van De Autoriteit Persoonsgegevens die laten zien hoe belangrijk het is om het verhaal achter privacy te laten zien. Alles van iemand weten kent vaak een keerzijde. Dus kom, daar waar mogelijk, ook zelf met voorbeelden waar privacy toch meer waard blijkt te zijn dan van tevoren werd gedacht. Willen leerlingen wel dat er miljoenen euro’s door anderen met hun gegevens wordt verdiend? Waarschijnlijk niet …

 

Wat doet The Rent Company aan privacy bescherming en online veiligheid?

Via onze laptops krijgen leerlingen wereldwijde toegang, maar dan moeten zij ook zo goed mogelijk beschermd zijn vinden wij. De vermeende ‘kinderlokker’ of ander onguur type, waar vroeger voor gewaarschuwd werd, zit tegenwoordig namelijk onzichtbaar achter een toetsenbord. Daarom is privacybescherming een belangrijk onderdeel van Easystart by Go21. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om de laptops te beveiligen voor een klein bedrag per maand door middel van G Data CyberDefense.

 

Deze blog wordt aangeboden door:

intel-11thgen(4).png delltech-logo-stk-blue-gry-rgb(5).png