Onderwijshulp aan gezinnen die het echt nodig hebben
“Je bent niet alleen arm als je geen voedsel of onderdak hebt. Tegenwoordig ben je ook arm als je niet de mogelijkheid krijgt om jezelf digitaal te ontwikkelen. Leerlingen die zich alleen maar offline zouden ontwikkelen, lopen de kans uitgesloten te worden in onze online samenleving.” Deze pakkende uitspraak is van Sophie Tekelenburg, project medewerker bij Stichting Leergeld West Brabant Oost. Deze stichting biedt tijdelijke ondersteuning aan gezinnen die het financieel zwaar hebben.

 

Met schrik op de deurmat…

 

De onderwijskosten voor ouders zijn sterk toegenomen, want naast de ouderbijdrage stellen veel middelbare scholen een laptop verplicht en worden er jaarlijks veel meer (buitenland)reisjes gepland dan in het verleden. “Scholen realiseren zich lang niet altijd dat toenemende onderwijsuitgaven voor stress en schrik zorgen als er hierover een brief van school op de deurmat valt”, vertelt Sophie. Armoede bleef tot voorkort vaak onder de radar, terwijl in Nederland 1 op de 12 kinderen in armoede leeft. Vooral gezinnen met meerdere schoolgaande kinderen komen steeds vaker in de problemen.

 

Corona maakte armoede zichtbaar

 

Toen kinderen thuis moesten gaan leren werd het armoedeprobleem veel beter zichtbaar. Zelfs voor basisschoolonderwijs was er een laptop nodig, maar dat bleek lang niet in elk gezin vanzelfsprekend te zijn. Daar waar geen laptop aanwezig is blijkt vaak een tekort aan van alles en nog wat te zijn. “Het niet hebben van een laptop is voor ons een signaal dat er meer aan de hand is bij deze gezinnen”, aldus Sophie.

 

Preventieve hulp op onverwachte plekken

 

Stichting Leergeld West Brabant Oost heeft steeds beter in kaart welke gezinnen in de gemeenten Altena, Oosterhout, Drimmelen, Dongen, Geertruidenberg en Gilze-Rijen in financiële problemen verkeren. “Veel mensen denken overigens dat onze hulp gegeven wordt aan gezinnen van een lagere sociale klasse of mensen die altijd al arm waren, maar dat is een groot misverstand. Armoede kan iedereen overkomen, bijvoorbeeld door het wegvallen van een baan, plotseling minder inkomsten, ziekte, een scheiding of veel te hoge vaste lasten zonder het hebben van alternatieven. Ook is de vermogensongelijkheid door corona schever gaan lopen, dus proberen we ieder gezin te helpen die een tijdelijke financiële steun in de rug kan gebruiken.”

 

De scholen die Easy4u abonnementen voor educatielaptops aanbieden zijn bekend bij Stichting Leergeld West Brabant Oost. Daardoor kunnen zij preventief gezinnen, die financiële ondersteuning nodig hebben, geruststellen dat zij binnenkort van school een brief ontvangen en dat de factuur voor de laptop door de stichting betaald wordt. In de webshop, die door The Rent Company voor de desbetreffende school gemaakt is, wordt een speciale link voor deze bestelling aangemaakt die met een bestelcode geactiveerd wordt.

 

Over Stichting Leergeld West Brabant Oost

 

Stichting Leergeld West Brabant Oost biedt hulp in natura: het betalen van een schoolreisje, fiets, laptop of sportcontributie zodat ieder kind kan meedoen. “Nu meedoen is straks meetellen!”, vinden zij. Sophie is trots dat ze met een klein team van drie parttimers en maar liefst 40 vrijwilligers zoveel gezinnen helpt. “Ondanks dat de maatschappij lijkt te verharden verbaas ik mij hoeveel mensen zich belangeloos voor onze stichting willen inzetten. Het zijn bijvoorbeeld mensen die in een zelfde moeilijke financiële situatie hebben gezeten, maar ook gepensioneerde onderwijzers die hun hulp aanbieden aan gezinnen die het hard nodig hebben.

 

We willen Sophie Tekelenburg hartelijk danken voor het delen van haar verhaal.

 

In samenwerking met:

intel-11thgen(3).png delltech-logo-stk-blue-gry-rgb(4).png