Een missie letterlijk op het lijf geschreven
Een boek lezen over pesten helpt niet of is in ieder geval niet genoeg om het echt te kunnen begrijpen, als je het zelf niet hebt meegemaakt. Helaas komt pesten in alle lagen van onze maatschappij voor, zelfs in het bedrijfsleven. Wie gepest is heeft daar vaak langdurig last van, maar enkelen zijn in staat om zoiets om te zetten in iets positiefs. Het is daarom dat deze blog begint met een prachtig en waargebeurd verhaal.

 

Niemand noemde hem ooit bij zijn naam

 

Hij was 15 jaar, had een lengte van 2,05 meter en woog slechts 65 kilo. Zijn gewicht bleef achter en hij lag vaak huilend in bed. Zijn vader was daarentegen stratenmaker en een sterke bokser. Het type ‘ruwe bolster, blanke pit’ en woonachtig in de Amsterdamse Jordaan. Waarom moest uitgerekend hij nu zo’n zoon hebben? Op school noemde een docent hem ‘de spaghetti sliert’. Er volgde bezoeken aan de huisarts en de remedie die gegeven werd was om veel melk te drinken. Het was tenslotte 1975.

 

Het keerpunt

 

Dankzij gymleraar Kuit veranderde dit alles. “Waarom ga je niet basketballen?”, was zijn advies. Hij had echter angst om zijn ouders geld te vragen en er was nog iets anders. Douchen leek hem een groot struikelblok. Hij zou weleens uitgelachen kunnen worden vanwege zijn lange dunne lijf, je kon immers zijn ribben tellen. Kuit bleef pushen en met een paar platte witte gymschoenen die zijn moeder had gekocht en een veel te wijd boxershirtje van zijn vader mocht hij mee gaan spelen.

 

“Henk vangen!!” 

 

De magere jongen keek achterom, omdat hij eerst niet wist dat er naar hem werd geschreeuwd. Iemand van zijn leeftijd noemde zijn naam voor het eerst. Op school waren scheldnamen orde van de dag. Er ging een knop om, eindelijk betekende hij iets en daardoor werd hij al snel smoorverliefd op het spel.

 

Het verhaal is van Henk Pieterse

 

Inmiddels is Henk de 60 jaar gepasseerd en heeft hij een prachtige basketbal carrière achter de rug. De 4 lijnen van het veld waren altijd zijn veilige terrein. Daar kon hij zijn wie hij wilde zijn. In Nederland werd hij als puber uitgelachen, bij zijn allereerste bezoek aan Amerika vroeg een donkergetinte politieman “What team do you play for?”. Daar zat een belangrijk verschil in met datgene wat hij gewend was. Toen hij met het Nederlandse basketbalteam meerdere keren succes behaalde zagen mensen hem wel staan. Dat deed hem terugdenken aan zijn jongere jaren, want toen hij als invaller bij basketbalteam Delta Lloyd plotseling in de Telegraaf stond had docent ‘spaghetti sliert’ opeens wel belangstelling voor hem. Waarom zijn mensen zo?

 

Een belangrijk keerpunt

 

Tijdens zijn basketbal carrière werd Henk gevraagd om te helpen bij een basketbalkamp. Een jongen werd gepest en het verbaasde hem dat hij daar zo geëmotioneerd door was. Later kon hij het plaatsen en nam op dat moment de beslissing om na zijn succesvolle sportieve carrière er zijn missie van te maken. In 2006 begon hij met ‘Ball-Contact’ (=Eerste contact met de basketbal dat zijn leven veranderde) wat inmiddels is uitgegroeid tot de organisatie met de pakkende titel: “Pest Mij Maar”.

 

Het pesten sportief in beeld brengen

 

Een basketbalspelletje met jonge kinderen, daar begint het bij. “Jonge kinderen zitten eerst naar een grote kerel te kijken die leunend op 1 knie, praat over zijn carrière. Daar het niet over voetbal gaat is niet iedereen gelijk gefocust”, vertelt Henk. Maar dan komt het keerpunt in het monoloog als Henk vertelt over het verhaal wat je zojuist gelezen hebt. Plotseling is hij een van hen en niet meer die basketballer waar ze letterlijk tegenop kijken. Opeens is het een interactief gesprek geworden waarbij kinderen echt meepraten. Er worden groepen gemaakt. “Ik wil niet met hem” bestaat niet bij Henk. Dat meldt hij door de meegebrachte headset verbonden met zijn gigantische speakers. “We doen een spel met z’n allen, geen uitzonderingen!” Met veel humor, beweging en positiviteit laat hij de deelnemers onbewust, bewust worden van de gevolgen van pesten.

 

De verandering

 

Kinderen die nog nooit gegymd hebben en altijd hun sportkleren ‘vergeten’ doen plotseling toch mee. Na afloop krijgen zij het bericht dat er een terugkomsessie is over vijf tot zes weken. Tijdens deze terugkomsessie vraagt hij aan de hele groep of er de afgelopen tijd nog gepest is. Meestal zegt iedereen nee, terwijl de waarheid anders is. “Laten we eens van links naar rechts gaan; zeg je naam en zeg gepest, niet gepest, of zelf gepest.” Het levert verrassende resultaten op, want er wordt plotseling wel gesproken. Wat de een als een geintje ziet is voor de ander een hele nare waarheid. Zonder te oordelen of te veroordelen is het resultaat dat veel kinderen zich bevrijd voelen omdat er eindelijk gezegd wordt wat boven tafel moest komen.

 

Trots

 

Wij zijn trots om partner van “Pest Mij Maar” te zijn en sponsor van Heroes Den Bosch. En Henk is trots om The Rent Company op zijn shirt te hebben, omdat het in ons gezamenlijke belang is om kinderen binnen het onderwijs vooruit te helpen. “Dat is beter dan de reclame van bijvoorbeeld een frisdrankmerk waar jonge kinderen alleen maar dik van worden of slechte tanden van krijgen”, is zijn alleszeggende opmerking.

 

Cyberpesten

 

Het pesten heeft een hele ontwikkeling meegemaakt die zeker niet ten goede komt voor de bestrijding ervan. Via online appen en andere media wordt er op grove manier met elkaar gecommuniceerd. Het ‘in your face’ pesten wordt versterkt door nog diepere beledigingen en pesterijen, alles op afstand en soms zelfs anoniem. Een extra taak erbij voor de Stichting en een uitdaging voor TRC om daar ook op in te steken, helemaal nu leerwegen vanwege de coronatijd zo extreem digitaliseren.

 

Over Pest Mij Maar

 

De “Pest Mij Maar Tour” draait inmiddels al sinds 2006 binnen alle onderwijsvormen, jeugdinstellingen en bij bedrijven. Ook zijn zij te vinden op diverse vakantieparken en evenementen. Vaak werken ze samen met gemeenten, beleidsschrijvers bij de provincie en met maatschappelijke (sport)organisaties en verenigingen in Nederland, België en Duitsland. Pest Mij Maar bereikt op dit moment rond de 50.000+ deelnemers per jaar, met deelnemers variërend van 6 jaar tot zelfs 70+!

 

Een oproep

 

Henk komt graag in contact met meer missiepartners om zijn sport beweegprogramma’s te ondersteunen waardoor ze bijdragen aan meer bewustwording van de gevolgen van pesten maar vooral ook aan een positieve (digitale)leeromgeving die ze dan samen met Henk en zijn team gaan ontwikkelen en verwezenlijken.


Meer informatie via www.pestmijmaar.nl of de aanvullende posts van Henk op Facebook.

 

In samenwerking met: 

 

2000px-microsoft-logo-2012-svg(5).png