Van stoere stagiair naar succesvolle stagebegeleider
“Service gaan verlenen aan onderwijsinstellingen? Dat lijkt mij wel wat!” Dat was de gedachte die Yannick Rikken had toen hij vier jaar geleden voor het eerst in contact kwam met The Rent Company. Collega Erwin den Otter, Coördinator servicepunten & stagebegeleider, kwam op ROC Nijmegen aan mbo-niveau 4 studenten vertellen dat hij op zoek was naar nieuwe stagiaires. Het bleek achteraf een belangrijk startpunt voor Yannick’s carrière te zijn…

 

Een start met extra bagage

“M’n stage was uniek en anders dan bij anderen”, vertelt Yannick. Van september 2017 tot en met januari 2018 werkte hij met veel enthousiasme op de helpdesk om technische ondersteuning te geven aan onderwijsinstellingen. Zoals gebruikelijk was zijn tweede stage bij een andere werkgever. Alleen bleek daar niet of nauwelijks sprake te zijn van goede begeleiding. Dat bleek geluk bij een ongeluk te zijn. Hij kreeg van het ROC Nijmegen het akkoord om ook zijn tweede stage bij The Rent Company te doen, met een zeer interessante aanvullende opdracht; het maken van een stagiairehandleiding met alles wat daarin nodig is om stagiaires goed te begeleiden. Na het afronden van zijn opleiding mbo ICT-beheer niveau 4 kwam hij in augustus 2019 in vaste dienst. Hij wist immers als geen ander wat stagiaires nodig hebben.

 

“Door mijn eigen stage zag ik school niet alleen meer als school. Plotseling kreeg ik een heel ander beeld over de organisatie van onderwijsinstellingen en leerde ik mensen echt kennen”.

 

Yannick Rikken

 

Stagiaires vooruit helpen

Yannick is zowel technisch medewerker als stagebegeleider. Deze mbo-stagiaires werken zowel op het hoofdkantoor in ‘s-Hertogenbosch als op de regionale servicepunten in Enschede, Raalte, Schagen en Lubbeek (België). Vanuit zijn eigen ervaring weet hij dat het tijdens de stageperiode niet alleen gaat om het opdoen van technische kennis, maar vooral ook om persoonlijke groei en ontwikkeling. Stagiaires krijgen te maken met technische vragen van ouders, leerlingen en docenten maar ook met praktische vragen rondom bijvoorbeeld leenlaptops en de correcte registratie en terugname ervan. “Mijn dag is geslaagd als ik zie dat stagiaires zelfverzekerder worden, zich verantwoordelijk voelen en zelf beslissingen durven te nemen”, is hoe hij het uitlegt.

 

Op zoek naar individuele kwaliteiten

Aan het begin van een stageperiode worden casussen aan nieuwe stagiaires voorgelegd. Yannick kijkt hoe zij reageren op bepaalde situaties en zoekt samen met de stagiair naar welke stageplek bij de desbetreffende persoon past. Natuurlijk heeft hij ook veel contact met de stagebegeleiders van onderwijsinstellingen om studenten op de juiste plek te krijgen. Tot slot wordt niets aan het toeval overgelaten. “Scholen worden op random momenten door mij bezocht om de kwaliteit te checken en te bepalen hoe het met iedereen individueel gaat.” Deze aanpak is succesvol, want een groot gedeelte van de huidige vaste medewerkers begon ooit bij The Rent Company als stagiair.

 

Waar heb je het meeste van geleerd?

Dat vinden wij een mooie vraag om mee af te sluiten. De meest leerzame ervaring die Yannick heeft meegemaakt was het opzetten van het servicepunt in Raalte onder begeleiding van Erwin den Otter. Hierdoor leerde hij veel dieper naar de hele organisatie te kijken op het gebied van serviceverlening. Laptops en Chromebooks zijn niet onverwoestbaar en voor een reparatie komen zij terecht in een DRE-proces (Diagnose, Reparatie, Eindcontrole). Wat dat precies inhoudt en wat klanten daaraan hebben lees je binnenkort terug in een volgende blog…

 

In samenwerking met: 

 2000px-microsoft-logo-2012-svg(3).png