De onderschatte rol van laptops in de klas
“Veel directies van scholen hebben niet het minste idee wat voor organisatie er zit achter het goed regelen van honderden, of zelfs duizenden laptops voor digitaal onderwijs.” Deze uitspraak is van Willem Booij Liewers, Beleidsmedewerker ICT op het Maaswaal College in Wijchen. We gingen met hem in gesprek over zijn duidelijke standpunt.

 

Geleerd van eigen ervaringen

 

Wat kan er dan allemaal misgaan? Willem legt uit dat zij jaren geleden een pilot hadden gedaan met een leverancier die in eerste instantie betrouwbaar en professioneel overkwam. “Achteraf bleek het van begin tot eind een grote ellende te zijn”, vertelt hij. Afspraken werden niet nagekomen, de laptops kwamen te laat, de verkeerde serienummers werden aan studenten gekoppeld, foutieve installaties waren het gevolg en als ongewenste ‘kers op de taart’ werd er bij schade niet adequaat gereageerd; er ontstonden vele discussies. Het afhandelen van verzekeringskwesties was daardoor bijna een dagtaak geworden. Om 2.400 leerlingen en 300 collega’s probleemloos van digitaal onderwijs te voorzien was er meer nodig.

 

De aanpak van The Rent Company

 

“The Rent Company pakt het anders aan. Het leveren van hardware kan iedereen, maar zij bieden de juiste componenten aan om continuïteit en zekerheid in het digitale onderwijs te krijgen”, legt Willem uit. Hij waardeert het onder andere dat er bij schade altijd leenlaptops beschikbaar worden gesteld vanuit de bemande servicebalie op school en dat de verzekering standaard geregeld is in het Easy4u abonnement. In de video op deze pagina kun je er meer over terugzien.

 

Samen succes door optimale communicatie

 

Het goed regelen van laptops voor alle leerlingen heeft vooral ook met communicatie te maken. Een extra uitdaging in het onderwijs is dat de gebruikelijke ‘open dagen’ nu in veel gevallen ook online plaatsvinden. Dat probleem is ook opgelost, want via deze link kun je online kennismaken met het Maaswaal College. Klik op ‘Algemeen’. Bij ‘Digitale leermiddelen & ICT’ kun je vervolgens alle video’s van The Rent Company bij de servicebalie terugvinden.

 

“The Rent Company leverde niet alleen de duidelijke video’s voor ouders en studenten maar maakte zelfs een schoolspecifieke bestelsite”

 

“Doet u mij maar een laptopje”

Tot slot zijn er ook ouders die de rol van laptops in de klas onderschatten. “Weet je wat ik aan ouders vertel die zomaar ergens een laptop willen bestellen?” Dat was een interessante tegenvraag van Willem. Hij legt hen uit dat ze dan duurder uit zijn, nooit de exacte specificaties ontvangen die bij de opleiding horen, niet voorzien worden van sterke accu’s om langdurig digitaal te werken, kostbare verzekeringen moeten betalen, geen ‘hufterproof’ beschermhoezen krijgen en al helemaal geen directe service ondersteuning kunnen verwachten. Bij schade moet je dan naar de winkel terug en kunnen leerlingen of studenten tijdelijk niet doorleren. Een betere ambassadeur kunnen we ons niet wensen!

 

Met de zekerheid van een bemenste servicebalie, de aanwezigheid van leenlaptops en volledige ontzorging op het gebied van service, verzekeringen en schade neemt inmiddels zo’n 99% van de studenten deel aan Easy4u.

 

Dankwoord

 

Namens The Rent Company willen we Willem Booij Liewers hartelijk danken voor het delen van zijn positieve ervaringen.

 

In samenwerking met: 

2000px-microsoft-logo-2012-svg(2).png