Het wereldberoemde schip Titanic werd als onverwoestbaar betiteld en zou alle omstandigheden moeten kunnen doorstaan. De fatale afloop kennen we allemaal. Slechte weersomstandigheden, mist en een plotseling opdoemende ijsberg zorgden voor een catastrofe. Niet alles werd gezien. Zo is het ook gesteld met de vermeende onverwoestbaarheid van onze educatielaptops.
Bewapend tegen onvoorziene omstandigheden
In Bring Your Own Device (BYOD) projecten voor leerlingen en studenten, in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar, wordt al velen jaren gebruikgemaakt van educatielaptops voorzien van rubberen stootranden, gorilla glas, speciale schroeven en worden ze getest conform militaire standaards om allerlei omstandigheden te doorstaan. Maar zijn onze educatielaptops daardoor onverwoestbaar geworden?
De realiteit van uitval
We zien helaas in de praktijk, waarin deze laptops erg intensief worden gebruikt en veelvuldig worden verplaatst in verschillende omstandigheden, dat het reparatiepercentage, op meer dan 200.000 gebruikers 1,92% schade per maand bedraagt. Oftewel meer dan 20% per jaar ondanks het feit dat wij ook speciale beschermhoezen meeleveren om schades zoveel mogelijk te voorkomen.
Wat betekent dat?
De kapitein van de Titanic, Edward John Smith, zag ook maar 20% van de ijsberg, terwijl de onzichtbare 80% onder het wateroppervlak hem en vele anderen fataal werd. Wat je in eerste instantie misschien nog niet ziet kan dus cruciaal zijn om niet ‘ten onder’ te gaan.
Terug naar het onderwijs. Indien je als onderwijsinstelling een BYOD project wil aanbieden voor leerlingen en studenten, houd dan rekening met 20% per jaar aan reparaties of schadegevallen. Op die manier wordt de zekerheid naar de leerling of student geboden dat hij of zij altijd toegang heeft tot digitaal onderwijs. Op basis van onze ervaringen dient een BYOD aanbod daarom altijd inclusief service, schadeverzekering en leenapparatuur te zijn.
Focus op ‘ijsberg elementen’
Als je alles wilt zien, dan moet je breder kijken dan naar directe kosten is mijn conclusie. Door alleen naar de aanschafkosten van een laptop of Chromebook te kijken kan goedkoop namelijk duurkoop blijken te zijn. In het ergste geval komt bijvoorbeeld de studie tijdelijk stil te vallen of is er geen contact met de thuis studerende student.
In de volgende blog geven wij meer gedetailleerd inzicht in reparatiegegevens en met welke ‘ijsberg elementen’ een onderwijsinstelling rekening dient te houden wil men Bring Your Own Device projecten op een zorgvuldige en verantwoorde manier kunnen aanbieden naar leerlingen en studenten.
“To be continued”, leek mij daarom een passende afsluiting.
Mark Boelhouwer – Algemeen Directeur van The Rent Company
In samenwerking met: